I Proyecto Cuatro, några kilometer utanför Azua finns det många familjer som lever under svåra förhållanden. Det är ett samhälle som präglas av fattigdom, droger och kriminalitet. Azua är den stad i Dominikanska Republiken som har högst statistik då det gäller tonårsgraviditeter.
På Hannacentret får barnen mat och det är en plats som ska hjälpa dem att bättre klara av skolarbetet. Det är en hög procent av barnen som har svårigheter då det gäller att läsa och skriva, även då de gått flera år i skolan. De ska också lära barnen att se på sig själva och andra med respekt. Samhället präglas av en respektlöshet och att slå ligger nära till hands.
Den första gruppen av trettiotvå barn kom till centret den 1 maj 2013. Ett program började utformas efter att Marta och Aracelis såg barnens behov. När barnen varit några månader på centret blev Marta kontaktad av deras lärare i skolan. Till Martas stora glädje rapporterade lärarna om förändring i barnens beteende och allihop uppvisade mycket bättre resultat då det gällde skolarbetet.
Under föräldramöten berättades det från samtliga hem att barnen förändrats mycket sen de började komma till centret. ”Den Gyllene Regeln” landade i barnens hjärta och de började bete sig annorlunda. De kommer hem och lär även sina syskon att säga ”tack” och att be om saker, istället för att bara roffa åt sig. De reagerar också när fula ord används och de lär sig säga förlåt och att förlåta varandra.
Men det har varit ett tufft arbete att få alla att förstå reglerna och varför det är så viktigt att följa dem. I denna kultur är detta med att komma i tid väldigt svårt. Men det är inte okey att komma en halvtimme sent. Men både barn och vuxna har anpassat sig och vet nu att man inte kan komma när man själv behagar, om man inte har ett bra skäl till detta.
Respekt och att inte använda fula ord till varandra har också varit mycket svårt. Marta gjorde då en tavla med alla barnens namn. Varje dag innan barnen går hem får de en glad eller ledsen gubbe, beroende på hur man skött sig. Detta har hjälpt dem att börja visa respekt och att bli vänligare mot varandra. Alla vill ha glada gubbar vid sitt namn när dagen är slut.
Under 2017 var det lite frågetecken angående hur Hannacentret skulle leva vidare. Tidigare har barnen gått halvdagar i skolan, men nu har reglerna i landet ändrats. Alla barn, från 4,5 års ålder, ska nu gå i skolan från klockan 08–16. Det gjorde att barnen inte kommer att kunna komma och vara med i aktiviteterna som de tidigare gjort på dagtid.
Marta, som varit föreståndare på Hannacentret sen starten i maj 2013 avslutade också sin tjänst och återvände till Brasilien i slutet av 2017. Marta har verkligen varit en klippa och hon har arbetat fram ett mycket bra projekt och tränat personalen på plats.
Aracelis arbetar nu tillsammans med sin personal och de delar på ansvaret för att driva projektet vidare. De har nu 50 barn som är 3–4 år som kommer måndag–fredag på förmiddagarna och på så sätt få en bra inskolning innan det är dags att börja skolan på riktigt.
De äldre barnen som funnits på centret i några år har också fått möjlighet att komma tillbaka. Centret hålls öppet för dem ett par timmar efter skolan tisdag–torsdag, då de kan få hjälp och stöd. Detta är till stor lycka för dessa barn som var väldigt ledsna över att inte längre få vara med i aktiviteterna utan var tvungna att vara i skolan hela dagarna.
En kvinna som bodde i närheten av centret berättade att Hannacentret har förändrat hela området. Hon sa att det berör även barnen som inte finns med på centret, för de andra barnen tittar på våra barn och tar efter hur de gör. Det har verkligen blivit ringar på vattnet och det var ju precis det vi önskade när vi öppnade detta center 2013.
Klicka här för att se en film om barnens lek på Hannacentret